Silmätulehdus: nopea ja edullinen hoito lääkärin etävastaanotolla
Silmätulehdus on yleinen vaiva, jota esiintyy kaikenikäisillä. Se aiheuttaa esimerkiksi silmien punoitusta, ärsytystä ja muita epämukavia oireita. Osa silmätulehduksista paranee itsestään, mutta välillä tarvitaan käynti lääkärissä. Helpoin tapa selvittää silmätulehduksen tyyppi ja saada oikeat hoito-ohjeet on lääkärin etävastaanotto. Pääset lääkärin puheille saman tien ilman jonoja ja maksat reilusti vähemmän kuin tavallisesta lääkärikäynnistä. Etävastaanotolla lääkäri tekee diagnoosin, antaa hoito-ohjeet ja tarvittaessa määrää reseptin.
Silmätulehduksen oireet ja syyt
Silmätulehdukseen voi olla monta syytä. Se voi johtua bakteerin tai viruksen aiheuttamasta infektiosta tai esim. allergiasta. Yleisimmin tulehdusta esiintyy silmän sidekalvossa tai silmäluomessa.
Yleisimpiä etävastaanotolla hoidettavia silmätulehduksen oireita ovat:
- Silmien punoitus
- Lisääntynyt kyynelvuoto
- Eritevuoto
- Rähmiminen
- Luomien turvotus
Seuraavien oireiden ilmetessä on syytä mennä lähivastaanotolle: valonarkuu, silmäkipu, näön heikentyminen.
Silmätulehdustyypit, joihin on mahdollista saada apua lääkärin etävastaanotolla
Sidekalvotulehdus (konjunktiviitti)
Sidekalvotulehdus on yleisin silmätulehdustyyppi. Sidekalvo on silmän uloimman osan peittävä kelmumainen kalvo, joka tulehtuu usein esimerkiksi ylähengitystieinfektion tai muun sairauden yhteydessä. Silmäkalvotulehduksen voi aiheuttaa bakteeri, virus, allergia tai harvemmin sieni.
Bakteerin aiheuttamassa sidekalvotulehduksessa silmä rähmii, punoittaa ja kirvelee. Silmä voi myös kutista. Viruksen aiheuttaman sidekalvotulehduksen merkkejä ovat äkilliset oireet ja kirkas vuoto. Usein molemmat silmät oireilevat. Allergisessa sidekalvotulehduksessa usein molemmat silmät oireilevat. Tavallisimpia oireita ovat silmien kutina ja vetistys.
Luomitulehdus (blefariitti)
Luomitulehduksen tavallisia oireita ovat luomen turvotus ja punoitus. Luomitulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. allergiataipumus ja atopia. Tulehtunutta luomea voidaan hoitaa lääkärin ohjeiden mukaan lämpöhauteilla ja puhdistamalla luomen reunaa miedolla puhdistusaineella. Silmäluomen tulehdus paranee usein itsehoidolla, mutta tulehduksen pitkittyessä tarvitaan lääkehoitoa.
Silmätulehduksen hoito
Silmätulehduksen hoito riippuu sen tyypistä. Osa tulehduksista rauhoittuu itsestää ilman lääkehoitoa, kun taas vakava silmätulehdus voi tarvita lääkehoidon aloittamista nopeasti. Oikean itse- tai lääkehoidon määrittämiseksi on hyvä keskustella tulehduksesta lääkärin kanssa, joka määrittää tulehduksen tyypin ja ohjeistaa oikeat hoitotavat. On tärkeää, että hoito valitaan silmätulehduksen tyypin mukaan, sillä vääränlainen hoito voi pahentaa tilannetta.
Nopea apu silmätulehdukseen lääkärin etävastaanotolla
Kun tarvitset lääkärin apua silmätulehduksen hoitamiseen, etävastaanottopalvelu on nopea ja kätevä tapa saada apua. Etävastaanotolla sinun ei tarvitse odottaa tuntikausia lääkärin vastaanotolle pääsyä. Pääset lääkärin puheille nopeasti ilman pitkiä odotusaikoja. LääkäriTaskussa-palvelun keskimääräinen odotusaika on vain 15 sekuntia. Sinun ei myöskään tarvitse lähteä kotoasi ja matkustaa lääkärin vastaanotolle. Voit saada hoitoa mukavasti siellä, missä olet.
Etävastaanottopalveluiden hinnat ovat usein erittäin kilpailukykyisiä perinteisten lääkärikäyntien hintoihin verrattuna. LääkäriTaskussa-palvelussa lääkärin etävastaanoton hinta on vain 37,80 €, josta voit vielä hakea 8 euron Kela-korvauksen. Omavastuuhinnaksi jää tuolloin vain 29,80 €.
LääkäriTaskussa-palvelussa pääset lääkärin puheille saman tien ilman pitkiä jonotusaikoja. Kokeneet lääkärimme tekevät arvion tilanteestasi keskustelun perusteella, antavat hoito-ohjeet ja määräävät tarvittaessa reseptin.