Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Silmäluomitulehdus: Voiko se levitä toiseen silmään?

Silmäluomien tulehdus, tunnettu myös nimellä blefariitti, on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja ärsytystä. Tämä silmäluomien reunan tulehdustila voi johtua useista eri syistä, kuten bakteeri-infektiosta, ihosairauksista kuten atooppisesta ihottumasta tai rosaceasta, sekä silmäluomen öljyrauhasen toimintahäiriöstä. Monet potilaat miettivät, voiko tämä kiusallinen vaiva tarttua toiseen silmään ja miten sitä voidaan hoitaa tehokkaasti.

Tulehduksen leviämisen riski on todellinen, sillä bakteerit ja muut taudinaiheuttajat voivat siirtyä silmästä toiseen esimerkiksi silmien hankaamisen tai yhteisten pyyhkeiden käytön myötä. On tärkeää noudattaa hyvää hygieniaa ja välttää silmien koskettelua, mikäli kärsit silmäluomien tulehduksesta.

Tulehduksen tunnistaminen ja ensiapu

Ensimmäinen askel silmäluomitulehduksen hoidossa on sen oireiden tunnistaminen. Tyypillisiä oireita ovat punoitus, turvotus, kutina, hilseily ja rähmän kertyminen silmäluomille. Jos huomaat näitä oireita, on suositeltavaa aloittaa hoito mahdollisimman pian. Käytännössä tämä tarkoittaa silmäluomien päivittäistä puhdistusta lämpimällä vedellä ja tarvittaessa lääkärin määräämien lääkevoiteiden tai -tippojen käyttöä.

LääkäriTaskussa tarjoaa luotettavaa tietoa silmäluomien tulehduksen hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Voit lukea lisää aiheesta heidän verkkosivuillaan ja saada vinkkejä siihen, miten voit itse lievittää oireita kotona. Lue lisää silmäluomien tulehduksesta.

Ennaltaehkäisy ja hoitokeinot

Ennaltaehkäisy on avainasemassa silmäluomitulehduksen hallinnassa. Pidä silmäluomet puhtaina ja vältä meikin käyttöä, jos sinulla on aktiivinen tulehdus. Vaihda tyynyliinat ja pyyhkeet säännöllisesti, ja vältä silmämeikin jakamista muiden kanssa. Jos käytät piilolinssejä, noudata tarkasti hygieniasuosituksia ja vaihda linssit ohjeiden mukaisesti.

Mikäli tulehdus ei parane kotikonstein tai se toistuu usein, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. LääkäriTaskussa voit konsultoida silmälääkäriä ja saada henkilökohtaista neuvontaa ja hoitosuosituksia. Heidän asiantuntijansa auttavat sinua löytämään oikeat hoitokeinot ja tarvittaessa määräävät antibiootteja tai muita lääkkeitä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

36,90 €*