Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Miten vatsatautia hoidetaan – asiantuntija kertoo

Miten vatsatautia hoidetaan

Vatsatauti tai puhekielessä oksennustauti, on yleinen vaiva, jota esiintyy kaikenikäisillä. Se aiheuttaa epämukavia oireita, kuten ripulia, oksentelua ja vatsakipua. Tämä artikkeli tarjoaa tietoa siitä, miten vatsatautia hoidetaan ja miten LääkäriTaskussa-etälääkäripalvelu voi auttaa sinua, kun vatsatauti vaatii lääkärissä käyntiä.

 

Vatsataudin oireet

Tärkeimpiä vatsataudin oireita ovat ripuli ja oksentelu, jotka ovat kehon tapa reagoida mahdolliseen infektioon tai ärsytykseen. Näiden lisäksi muita tyypillisiä merkkejä ovat vatsakipu ja -krampit, pahoinvointi ja joskus myös kuume. 

Vaikka monet vatsataudin oireet ovat yleisiä ja voivat viitata useisiin eri sairauksiin, ripulin ja oksentelun yhdistelmä on usein selkeä merkki vatsataudista. 

Vatsataudin yleisimmät oireet:

  • Ripuli
  • Oksentelu
  • Vatsakipu ja -krampit
  • Pahoinvointi
  • Kuume

 

Vatsataudin hoitaminen kotona

Vatsataudin hoitamisessa ensimmäinen ja tärkein askel on pitää huolta nesteytyksestä. Vatsatauti aiheuttaa usein nestehukkaa, erityisesti jos oireisiin kuuluu ripuli tai oksentelu. Juo runsaasti vettä, elektrolyyttijuomia tai keittosuolaliuosta, jotta kehon nestetasapaino pysyy yllä. Toiseksi, lepo on avainasemassa kehon toipumisprosessissa. Vältä raskasta fyysistä toimintaa ja anna kehollesi aikaa levätä. 

Vatsataudissa suositellaan syötäväksi aluksi helposti sulavaa ruokaa, kuten esimerkiksi riisiä, banaania, omenasosetta tai paahtoleipää. Vältä mausteisia, rasvaisia tai kuitupitoisia ruokia, jotka voivat ärsyttää ruoansulatuskanavaa. Jos oireet ovat lieviä ja hallittavissa, nämä kodin hoitokeinot voivat olla tehokkaita. Muista kuitenkin, että jos oireet pahenevat tai jatkuvat useita päiviä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Suositukset vatsataudin/oksennustaudin kotihoitoon:

  • Juo riittävästi vettä tai elektrolyyttijuomia.
  • Lepää riittävästi
  • Vältä rasvaisia, mausteisia tai kuitupitoisia ruokia.
  • Ripulia voi lievittää esim. apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

 

Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Jos vatsataudin oireet ovat vakavia tai ne jatkuvat yli muutaman päivän, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Myös veren esiintyminen ulosteessa tai oksennuksessa on merkki siitä, että vatsataudin hoito on tarpeen. Muita huolestuttavia oireita, jotka vaativat välitöntä lääketieteellistä huomiota, ovat voimakas vatsakipu, korkea kuume tai merkit nestehukasta, kuten harventunut virtsaaminen, kuiva suu tai voimakas jano. Erityisesti lapsilla ja vanhuksilla vatsataudin oireet voivat pahentua nopeasti, joten heidän kohdallaan on oltava erityisen valppaana.

Heikkokuntoisena lääkäriin matkustaminen voi olla raskasta. LääkäriTaskussa-palvelun avulla voit saada nopeasti yhteyden lääkäriin kotoa käsin. 

LääkäriTaskussa-palvelussa pääset nopeasti ja edullisesti lääkäriin

LääkäriTaskussa tarjoaa nopean ja helpon tavan saada ammattilaisen apua vatsataudin hoitoon. Palvelumme kautta voit keskustella oireistasi lääkärin kanssa, saada neuvoja taudin hoitoon ja tarvittaessa lääkereseptin. Pääset lääkärin puheille ilman pitkää jonotusta, keskimääräinen odotusaika palvelussamme on vain 15 sekuntia. Etälääkärikäynti on myös selvästi edullisempi kuin tavallinen yksityislääkärikäynti.

Lopuksi

Vatsatauti voi olla epämukava kokemus, mutta oikealla hoidolla ja tuella voit nopeuttaa toipumista. LääkäriTaskussa-etälääkäripalvelussa pääset lääkärin puheille nopeasti, edullisesti ja missä ikinä oletkin. Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua.

Lääkäriin on syytä hakeutua viipymättä, mikäli vatsatautiin liittyy korkeaa kuumetta, voimakasta vatsakipua tai runsaan veristä ulostetta. 

Etälääkäriä kannattaa konsultoida, mikäli itsehoito ei tunnu auttavan tai oireet eivät ole niin  

Lääkäri pystyy arvioimaan oireiden perusteella mahdollisesti tarvittavan lääkityksen ja tarvittaessa ohjaamaan tarkempiin tutkimuksiin, kuten laboratoriotutkimuksiin. 

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

36,90 €*