Miten masennus vaikuttaa uneen?

Masennuksen ja unihäiriöiden yhteys

Masennus ja unihäiriöt kulkevat usein käsi kädessä. Masennus voi aiheuttaa erilaisia unihäiriöitä, kuten unettomuutta, liiallista uneliaisuutta tai katkonaista unta. Nämä unihäiriöt voivat puolestaan pahentaa masennuksen oireita, mikä luo noidankehän, josta voi olla vaikea päästä irti.

Masennuksen aiheuttamat unihäiriöt voivat ilmetä monin eri tavoin. Yleisimpiä ovat:

  • Vaikeus nukahtaa
  • Usein herääminen yön aikana
  • Liiallinen unentarve

Unen laadun heikkeneminen

Masennus vaikuttaa usein unen laatuun. Vaikka masentunut henkilö saattaisi nukkua riittävästi tunteja, unen laatu voi olla heikko. Tämä tarkoittaa, että uni ei ole palauttavaa, ja henkilö voi herätä väsyneenä ja uupuneena.

Heikko unen laatu voi johtua useista tekijöistä, kuten jatkuvasta huolesta, ahdistuksesta ja negatiivisista ajatuksista, jotka pitävät mielen aktiivisena yöllä. Tämä voi johtaa siihen, että henkilö ei saavuta syvän unen vaiheita, jotka ovat tärkeitä fyysiselle ja henkiselle palautumiselle.

Unettomuus ja masennus

Unettomuus on yksi yleisimmistä masennuksen oireista. Masentunut henkilö voi kokea vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa. Tämä voi johtaa krooniseen univajeeseen, joka pahentaa masennuksen oireita ja heikentää elämänlaatua.

Unettomuus voi myös lisätä riskiä muille terveysongelmille, kuten sydänsairauksille, diabetekselle ja korkealle verenpaineelle. Siksi on tärkeää puuttua unettomuuteen osana masennuksen hoitoa.

Liiallinen unentarve

Toisinaan masennus voi aiheuttaa päinvastaisen ongelman: liiallisen unentarpeen. Tämä tunnetaan myös nimellä hypersomnia. Masentunut henkilö voi nukkua pitkiä aikoja, mutta silti tuntea olonsa väsyneeksi ja uupuneeksi.

Liiallinen unentarve voi johtaa siihen, että henkilö vetäytyy sosiaalisista tilanteista ja arjen askareista, mikä voi pahentaa masennuksen oireita ja eristäytymisen tunnetta.

Unen ja mielialan välinen yhteys

Unen ja mielialan välillä on vahva yhteys. Hyvä uni voi parantaa mielialaa ja vähentää masennuksen oireita, kun taas huono uni voi pahentaa niitä. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota unen laatuun ja määrään osana masennuksen hoitoa.

Unen parantamiseksi voi kokeilla seuraavia keinoja:

  • Pidä säännöllinen unirytmi
  • Vältä kofeiinia ja alkoholia ennen nukkumaanmenoa
  • Harrasta liikuntaa säännöllisesti

LääkäriTaskussa-palvelun tuki

LääkäriTaskussa-palvelu tarjoaa tukea ja neuvontaa masennuksen ja unihäiriöiden hallintaan. Voit keskustella asiantuntijoiden kanssa ja saada vinkkejä, jotka auttavat parantamaan unen laatua ja vähentämään masennuksen oireita.

Muista, että masennuksen ja unihäiriöiden hoito vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ota yhteyttä LääkäriTaskussa-palveluun saadaksesi apua ja tukea matkallasi kohti parempaa hyvinvointia.

 

Milloin etälääkärille?

Etälääkärin vastaanotto sopii oikein hyvin yleisimpien oireiden ja vaivojen hoitoon ja se on perinteistä lääkärikäyntiä huomattavasti nopeampaa ja vaivattomampaa.

Huomaathan, että etävastaanotolla hoidettavaksi eivät sovellu akuutit hätätilanteet, äkilliset uudet neurologiset oireet, puristava rintakipu, hengenahdistus tai voimakasoireidet infektiot.

Palvelemme perjantaina 19.7. klo 12-20 ja viikonloppuna (la-su) klo 10-14.
Keskustele lääkärin kanssa kasvotusten
Video
49,90 €
74,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta.
Keskustele lääkärin kanssa kirjoittaen
Chat
36,90 €
44,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta.
Aukioloajat:
ma-pe klo 08:00-20:00
la-su klo 10:00-17:00
Asiakaspalvelu:
Vastaanotolle samantien

Vastaanotolle samantien

Miksi lähteä lääkäriin kun lääkäri voi tulla sinun luoksesi? Hoida vaivasi heti - keskustele suoraan ja turvallisesti lääkärin kanssa!

Aloita lääkärikäynti