Miten hoidan silmätulehdusta kotona? Vinkkejä ja ohjeita

Silmätulehdus on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja haitata arkipäivän toimintoja. Onneksi on olemassa useita kotihoitokeinoja, jotka voivat helpottaa oireita ja nopeuttaa paranemista. Ennen kuin ryhdyt itsehoitoon, on tärkeää tunnistaa silmätulehduksen tyyppi, sillä hoitokeinot voivat vaihdella riippuen siitä, onko kyseessä bakteeri-, virus- tai allerginen silmätulehdus. Jos epäilet silmätulehdusta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä etälääkäriin, kuten LääkäriTaskussa-palveluun, joka tarjoaa nopeaa ja helppoa apua ilman pitkiä odotusaikoja tai matkustamista.

Kotihoidossa voit aloittaa puhdistamalla silmäluomet ja ripset varovasti lämpimällä vedellä ja puhtaalla liinalla. Tämä auttaa poistamaan rähmää ja eritteitä, jotka voivat ärsyttää silmää. Käytä aina omaa pyyhettäsi ja vältä silmien hankaamista, jotta et pahentaisi tulehdusta tai levitä sitä toiseen silmään. Kosteutta antavat silmätipat voivat myös lievittää kuivuuden tunnetta ja ärsytystä. Muista kuitenkin, että silmätippojen valinnassa on syytä olla tarkkana, ja niiden käytöstä on hyvä keskustella etälääkärin kanssa.

Etälääkärin rooli silmätulehduksen hoidossa

Kun silmätulehdus iskee, etälääkäri voi olla arvokas resurssi. LääkäriTaskussa tarjoaa mahdollisuuden konsultoida lääkäriä etänä, mikä on erityisen hyödyllistä, jos silmätulehduksen oireet ovat voimakkaat tai jos ne eivät helpota kotihoitokeinoilla. Etälääkäri voi arvioida tilanteesi ja antaa ohjeita sopivasta hoidosta, mukaan lukien reseptilääkkeet, jos ne ovat tarpeen. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, sillä voit saada ammattilaisen neuvot suoraan omasta kodistasi.

Jos silmätulehdus johtuu bakteeri-infektiosta, etälääkäri voi määrätä antibioottisia silmätippoja tai voiteita. Virusperäisen silmätulehduksen kohdalla hoito keskittyy yleensä oireiden lievittämiseen, sillä useimmat virukset on selätettävä kehon omien puolustusmekanismien avulla. Allergisen silmätulehduksen hoidossa puolestaan voidaan käyttää antihistamiinisia silmätippoja tai muita allergialääkkeitä. LääkäriTaskussa-palvelun kautta saat nopeasti yhteyden lääkäriin, joka voi auttaa sinua valitsemaan oikean hoidon ja lääkkeet silmätulehdukseesi.

Kotihoitovinkit silmätulehduksen lievittämiseen

Silmätulehduksen kotihoitoon kuuluu myös lepo ja hyvä hygienia. Vältä silmämeikin käyttöä ja piilolinssejä, kunnes tulehdus on parantunut, sillä ne voivat ärsyttää silmiä entisestään. Pidä myös huolta, että kädet ovat puhtaat ennen kuin kosketat silmiäsi tai kasvojasi. Kylmät tai lämpimät kompressit voivat tuoda helpotusta turvotukseen ja kipuun – kokeile kumpi lämpötila tuntuu paremmalta omalla kohdallasi.

Ravitsemuksellakin on osansa silmien terveydessä. Varmista, että saat riittävästi A- ja D-vitamiinia sekä omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä silmien hyvinvoinnille. Jos kotihoitokeinot eivät tuo helpotusta tai silmätulehdus pahenee, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin. LääkäriTaskussa-palvelu on tässä tilanteessa erinomainen vaihtoehto, sillä voit saada ammattilaisen apua nopeasti ja vaivattomasti.

Milloin etälääkärille?

Etälääkärin vastaanotto sopii oikein hyvin yleisimpien oireiden ja vaivojen hoitoon ja se on perinteistä lääkärikäyntiä huomattavasti nopeampaa ja vaivattomampaa.

Huomaathan, että etävastaanotolla hoidettavaksi eivät sovellu akuutit hätätilanteet, äkilliset uudet neurologiset oireet, puristava rintakipu, hengenahdistus tai voimakasoireidet infektiot.

Palvelemme perjantaina 19.7. klo 12-20 ja viikonloppuna (la-su) klo 10-14.
Keskustele lääkärin kanssa kasvotusten
Video
49,90 €
74,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta.
Keskustele lääkärin kanssa kirjoittaen
Chat
36,90 €
44,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta.
Aukioloajat:
ma-pe klo 08:00-20:00
la-su klo 10:00-17:00
Asiakaspalvelu:
Vastaanotolle samantien

Vastaanotolle samantien

Miksi lähteä lääkäriin kun lääkäri voi tulla sinun luoksesi? Hoida vaivasi heti - keskustele suoraan ja turvallisesti lääkärin kanssa!

Aloita lääkärikäynti