Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Mitä tehdä lapsen silmätulehduksen ensioireiden ilmetessä

Ensiapu lapsen silmätulehduksessa

Kun lapsen silmässä ilmenee ensioireita tulehduksesta, kuten punoitusta, kirvelyä tai rähmimistä, on tärkeää toimia nopeasti ja oikein. Ensimmäinen askel on rauhoittaa lapsi ja tarkastella silmän kuntoa hyvässä valossa. Puhdista silmäympäristö varovasti käyttäen puhdasta, kostutettua vanulappua tai liinaa, liikkeen tulee olla silmän ulkonurkasta sisänurkkaan päin. Tämä auttaa poistamaan mahdollista rähmää ja eritteitä.

Mikäli silmän ärsytys jatkuu tai lapsi valittaa näön hämärtymisestä, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Lapsen silmätulehdus ja etälääkärin rooli hoidossa -artikkelissa kerrotaan, kuinka LääkäriTaskussa-palvelun etälääkäri voi auttaa arvioimaan tilanteen vakavuutta ja antamaan ohjeita jatkotoimenpiteisiin.

Kotikonstit silmätulehduksen lievittämiseen

Kotona voi kokeilla lievittää lapsen silmätulehduksen oireita muutamilla konsteilla. Pidä huoli, että lapsi ei hiero silmiään, sillä se voi pahentaa tulehdusta. Voit myös kokeilla kevyttä silmäkompresseja, jotka on kostutettu haalealla vedellä. Tämä voi tuoda helpotusta ärsytykseen ja lievittää turvotusta.

Jos lapsella on kuume tai hän on selvästi kipeä, on tärkeää seurata hänen yleistä vointiaan ja tarvittaessa antaa kuumetta alentavaa lääkettä. Lue lisää oireiden lievittämisestä Hoitokeinot silmäluomen tulehdukseen – LääkäriTaskussa neuvoo -artikkelista.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Jos lapsen silmätulehduksen oireet eivät helpota kotikonsteilla tai ne pahenevat, on aika hakeutua lääkärin vastaanotolle. Erityisen tärkeää on lähteä lääkäriin, jos lapsella on voimakasta silmäkipua, näköhäiriöitä tai jos toinen tai molemmat silmät ovat voimakkaasti punoittavat ja turvonneet.

LääkäriTaskussa-palvelu tarjoaa mahdollisuuden konsultoida etälääkäriä, joka voi arvioida tilanteen ja ohjata jatkotoimenpiteisiin. Tutustu Lapsen silmätulehdus: Miten valmistautua lääkärikäyntiin? -artikkelissa annettuihin ohjeisiin, jotta osaatte valmistautua lääkärikäyntiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Ennaltaehkäisy ja hygienia

Silmätulehduksen ennaltaehkäisyssä hygienia on avainasemassa. Opeta lapselle käsienpesun tärkeys ja pidä huoli, että hän välttää silmien hieromista likaisilla käsillä. Pidä myös lasten lelut ja muut usein kosketeltavat pinnat puhtaina.

Lisäksi on hyvä muistaa, että silmätulehdukset voivat tarttua herkästi, joten sairastuneen lapsen tulisi pysyä kotona, kunnes tulehdus on parantunut. Tämä auttaa ehkäisemään taudin leviämistä päiväkoteihin ja kouluihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

36,90 €*