Milloin ripuli vaatii lääkärin apua?

Ripuli on yleinen vaiva, joka voi johtua monista eri syistä, kuten ruokamyrkytyksestä, viruksista tai stressistä. Useimmiten ripuli menee ohi itsestään muutamassa päivässä, mutta joskus se voi olla merkki vakavammasta ongelmasta. Tässä artikkelissa käsittelemme, milloin ripuli vaatii lääkärin apua ja mitä oireita kannattaa seurata.

Milloin hakeutua lääkäriin?

Ripuli voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, jos siihen liittyy tiettyjä oireita. On tärkeää tietää, milloin on syytä hakeutua lääkäriin. Seuraavat oireet voivat viitata siihen, että tarvitset lääkärin apua:

 • Ripuli kestää yli kaksi päivää aikuisilla tai yli 24 tuntia lapsilla.
 • Ripuliin liittyy korkea kuume (yli 38,5 °C).
 • Ulosteessa on verta tai mustaa, tervamaista ulostetta.
 • Voimakas vatsakipu tai kouristukset.
 • Oireet pahenevat tai eivät parane itsehoidosta huolimatta.

Näissä tapauksissa on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten LääkäriTaskussa-palveluun, joka voi tarjota ohjeita ja neuvoja tilanteen hoitamiseksi.

Ripuli ja nestehukka

Ripuli voi johtaa nestehukkaan, joka on erityisen vaarallista lapsille, vanhuksille ja kroonisesti sairaille. Nestehukan oireita ovat:

 • Kuiva suu ja kurkku.
 • Vähentynyt virtsaaminen tai tumma virtsa.
 • Voimakas jano.
 • Huimaus tai heikotus.

Jos epäilet nestehukkaa, on tärkeää juoda runsaasti vettä ja elektrolyyttijuomia. Jos oireet ovat vakavia, hakeudu lääkäriin mahdollisimman pian.

Ripuli ja krooniset sairaudet

Jos sinulla on krooninen sairaus, kuten diabetes, munuaissairaus tai immuunijärjestelmän heikkous, ripuli voi olla erityisen vaarallista. Kroonisesti sairaiden henkilöiden tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin, jos heillä ilmenee ripulia, koska se voi vaikuttaa heidän perussairautensa hoitoon.

Esimerkiksi diabeetikoilla ripuli voi vaikuttaa verensokeritasoihin, ja munuaissairauksista kärsivillä se voi pahentaa munuaisten toimintaa. Lääkäri voi antaa ohjeita ja tarvittaessa muuttaa lääkitystä ripulin aikana.

Ripuli ja matkustaminen

Matkaripuli on yleinen vaiva, joka voi johtua erilaisista bakteereista, viruksista tai alkueläimistä. Jos olet matkustanut ulkomaille ja saat ripulin, on tärkeää seurata oireita tarkasti. Matkaripuliin liittyvät oireet, jotka vaativat lääkärin apua, ovat:

 • Ripuli kestää yli kolme päivää.
 • Ripuliin liittyy korkea kuume tai voimakas vatsakipu.
 • Ulosteessa on verta.

Matkaripulin ehkäisyssä on tärkeää noudattaa hyvää hygieniaa, kuten käsien pesua ja turvallisten ruokien ja juomien valintaa. Jos kuitenkin sairastut, ota yhteyttä lääkäriin, joka voi antaa ohjeita ja tarvittaessa määrätä lääkitystä.

Milloin ripuli on hätätilanne?

Joissakin tapauksissa ripuli voi olla merkki hätätilanteesta, joka vaatii välitöntä lääkärin apua. Näitä tilanteita ovat:

 • Voimakas vatsakipu, joka ei helpota.
 • Oksentelu, joka estää nesteiden nauttimisen.
 • Merkittävä nestehukka, joka aiheuttaa sekavuutta tai tajunnan tason laskua.

Näissä tapauksissa on tärkeää hakeutua välittömästi päivystykseen tai soittaa hätänumeroon. Nopea hoito voi olla elintärkeää vakavien komplikaatioiden ehkäisemiseksi.

Yhteenveto

Ripuli on yleinen vaiva, joka useimmiten menee ohi itsestään. Kuitenkin tietyissä tilanteissa on tärkeää hakeutua lääkäriin. Seuraa oireitasi ja ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos ripuli kestää pitkään, siihen liittyy vakavia oireita tai jos sinulla on krooninen sairaus. LääkäriTaskussa-palvelu on aina valmiina auttamaan ja antamaan neuvoja ripulin hoidossa.

Milloin etälääkärille?

Etälääkärin vastaanotto sopii oikein hyvin yleisimpien oireiden ja vaivojen hoitoon ja se on perinteistä lääkärikäyntiä huomattavasti nopeampaa ja vaivattomampaa.

Huomaathan, että etävastaanotolla hoidettavaksi eivät sovellu akuutit hätätilanteet, äkilliset uudet neurologiset oireet, puristava rintakipu, hengenahdistus tai voimakasoireidet infektiot.

Palvelemme perjantaina 19.7. klo 12-20 ja viikonloppuna (la-su) klo 10-14.
Keskustele lääkärin kanssa kasvotusten
Video
49,90 €
74,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta.
Keskustele lääkärin kanssa kirjoittaen
Chat
36,90 €
44,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta.
Aukioloajat:
ma-pe klo 08:00-20:00
la-su klo 10:00-17:00
Asiakaspalvelu:
Vastaanotolle samantien

Vastaanotolle samantien

Miksi lähteä lääkäriin kun lääkäri voi tulla sinun luoksesi? Hoida vaivasi heti - keskustele suoraan ja turvallisesti lääkärin kanssa!

Aloita lääkärikäynti