Miksi masennus lisää riskiä sairastua sydänsairauksiin?

Masennus on vakava mielenterveyden häiriö, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Vaikka masennuksen vaikutukset mielenterveyteen ovat hyvin tunnettuja, sen yhteys fyysiseen terveyteen, erityisesti sydänsairauksiin, on vähemmän tunnettu.

Masennuksen vaikutus kehon stressijärjestelmään

Masennus vaikuttaa merkittävästi kehon stressijärjestelmään, erityisesti hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakseliin (HPA-akseli). Tämä järjestelmä säätelee kehon stressivastetta ja kortisolihormonin tuotantoa. Masennuksessa HPA-akseli voi olla jatkuvasti aktivoitunut, mikä johtaa kroonisesti kohonneisiin kortisolitasoihin.

Kohonnut kortisolitaso voi aiheuttaa useita haitallisia vaikutuksia sydänterveydelle, kuten:

 • Verenpaineen nousu
 • Verensokerin säätelyn heikkeneminen
 • Lisääntynyt tulehdus kehossa

Nämä tekijät voivat yhdessä lisätä riskiä sairastua sydänsairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin ja sydäninfarktiin.

Elämäntapamuutokset ja masennus

Masennus voi myös johtaa elämäntapamuutoksiin, jotka lisäävät sydänsairauksien riskiä. Masentunut henkilö saattaa kokea vaikeuksia ylläpitää terveellisiä elämäntapoja, kuten säännöllistä liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota. Lisäksi masennus voi lisätä tupakoinnin ja alkoholin käytön riskiä, jotka molemmat ovat tunnettuja sydänsairauksien riskitekijöitä.

Masennuksen vaikutukset elämäntapoihin voivat ilmetä esimerkiksi:

 • Liikunnan vähentyminen
 • Epäterveellinen ruokavalio
 • Ylipaino ja lihavuus

Nämä tekijät voivat yhdessä lisätä sydänsairauksien riskiä merkittävästi.

Masennuksen vaikutus autonomiseen hermostoon

Masennus voi myös vaikuttaa autonomiseen hermostoon, joka säätelee kehon tahdosta riippumattomia toimintoja, kuten sydämen sykettä ja verenpainetta. Masennuksessa autonomisen hermoston tasapaino voi häiriintyä, mikä voi johtaa sydämen sykkeen ja verenpaineen epänormaaliin säätelyyn.

Tämä epätasapaino voi ilmetä esimerkiksi:

 • Kohonneena leposykkeenä
 • Verenpaineen vaihteluna
 • Heikentyneenä sydämen sykevaihteluna

Nämä muutokset voivat lisätä sydänsairauksien riskiä ja heikentää sydämen toimintaa.

Masennuksen hoidon merkitys sydänterveydelle

Masennuksen hoito on tärkeää paitsi mielenterveyden, myös fyysisen terveyden kannalta. Masennuksen tehokas hoito voi vähentää sydänsairauksien riskiä ja parantaa yleistä hyvinvointia. Hoitovaihtoehtoja ovat muun muassa psykoterapia, lääkitys ja elämäntapamuutokset.

Masennuksen hoito voi auttaa:

 • Vähentämään stressiä ja kortisolitasoja
 • Parantamaan elämäntapoja
 • Vähentämään tulehdusta kehossa

On tärkeää hakea apua masennukseen ajoissa ja noudattaa hoitosuosituksia, jotta voidaan vähentää sydänsairauksien riskiä ja parantaa elämänlaatua.

Yhteenvetona voidaan todeta, että masennus lisää riskiä sairastua sydänsairauksiin monien eri mekanismien kautta. Masennuksen vaikutukset stressijärjestelmään, elämäntapoihin, tulehdukseen ja autonomiseen hermostoon voivat kaikki osaltaan lisätä sydänsairauksien riskiä. Siksi on tärkeää tunnistaa ja hoitaa masennus ajoissa, jotta voidaan suojata sekä mielenterveyttä että sydänterveyttä.

Milloin etälääkärille?

Etälääkärin vastaanotto sopii oikein hyvin yleisimpien oireiden ja vaivojen hoitoon ja se on perinteistä lääkärikäyntiä huomattavasti nopeampaa ja vaivattomampaa.

Huomaathan, että etävastaanotolla hoidettavaksi eivät sovellu akuutit hätätilanteet, äkilliset uudet neurologiset oireet, puristava rintakipu, hengenahdistus tai voimakasoireidet infektiot.

Palvelemme perjantaina 19.7. klo 12-20 ja viikonloppuna (la-su) klo 10-14.
Keskustele lääkärin kanssa kasvotusten
Video
49,90 €
74,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta.
Keskustele lääkärin kanssa kirjoittaen
Chat
36,90 €
44,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta.
Aukioloajat:
ma-pe klo 08:00-20:00
la-su klo 10:00-17:00
Asiakaspalvelu:
Vastaanotolle samantien

Vastaanotolle samantien

Miksi lähteä lääkäriin kun lääkäri voi tulla sinun luoksesi? Hoida vaivasi heti - keskustele suoraan ja turvallisesti lääkärin kanssa!

Aloita lääkärikäynti