Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Miksi flunssa iskee ja miten sitä voi ennaltaehkäistä?

Kun syksyn lehdet alkavat putoilla ja ilmat viilenevät, moni meistä alkaa miettiä, kuinka välttyä kauden yleisimmältä vaivalta: flunssalta. Flunssan eli nuhakuumeen aiheuttaa yleensä rinovirus, mutta myös monet muut virukset voivat olla syypäänä. Nämä virukset leviävät helposti ihmisestä toiseen pisaratartuntana, esimerkiksi aivastaessa tai yskäistessä, mutta myös käsien ja pintojen kautta. Siksi hygienia on avainasemassa flunssan torjunnassa.

LääkäriTaskussa muistuttaa, että vastustuskyvyn ylläpitäminen on tärkeää flunssaa vastaan taistellessa. Terveelliset elämäntavat, kuten riittävä uni, tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat kehoa puolustautumaan viruksia vastaan. Stressinhallinta on myös olennainen osa vastustuskyvyn ylläpitoa, sillä jatkuva stressi voi heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

Vahvista immuunijärjestelmääsi

Immuunijärjestelmän vahvistaminen on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä flunssaa. Tämä tarkoittaa monipuolista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Erityisesti C-vitamiini on tunnettu immuunijärjestelmää tukeva ravintoaine. LääkäriTaskussa suosittelee myös D-vitamiinilisän nauttimista erityisesti pimeinä kuukausina, kun auringonvaloa on vähemmän saatavilla.

Lisäksi probiootit, jotka ovat hyviä bakteereja sisältäviä tuotteita, voivat auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä, mikä on tärkeää, sillä suurin osa immuunijärjestelmästä sijaitsee suolistossa. Hyvän suolistoflooran ylläpitäminen voi auttaa kehoa torjumaan taudinaiheuttajia tehokkaammin. LääkäriTaskussa tarjoaa lisätietoa terveellisistä elämäntavoista ja tuotteista, jotka voivat tukea immuunijärjestelmääsi.

Älä anna flunssavirusten levitä

Flunssan ehkäisyssä on kyse myös virusten leviämisen estämisestä. Käsienpesu saippualla ja vedellä useita kertoja päivässä on yksinkertainen, mutta tehokas tapa vähentää tartuntariskiä. Käsidesin käyttö on hyvä vaihtoehto, kun käsienpesumahdollisuutta ei ole. Yskiminen ja aivastaminen kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan, ei käsiin, auttaa myös estämään virusten leviämistä.

Lisäksi on tärkeää välttää koskemasta kasvoja – erityisesti silmiä, nenää ja suuta – likaisin käsin, sillä virukset voivat päästä kehoon näiden limakalvojen kautta. Flunssakauden aikana on myös viisasta välttää lähikontakteja sairastuneiden kanssa ja pysyä kotona, jos itse tuntee oireita. LääkäriTaskussa tarjoaa lisää vinkkejä ja ohjeita flunssan ehkäisyyn ja hoitoon.

Rokotukset ja flunssan ehkäisy

Vaikka flunssalle ei ole olemassa erityistä rokotetta, kausi-influenssarokote voi suojata vakavammilta hengitystieinfektioilta, jotka voivat muistuttaa flunssaa. Rokotus on erityisen tärkeä riskiryhmiin kuuluville, kuten vanhuksille, raskaana oleville ja perussairauksia sairastaville.

Rokotuksen lisäksi on tärkeää seurata paikallisia terveysviranomaisten suosituksia ja ohjeita, jotka voivat vaihdella vuodenaikojen ja vallitsevan epidemiologisen tilanteen mukaan. LääkäriTaskussa pitää sinut ajan tasalla terveyteen liittyvistä uutisista ja suosituksista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

36,90 €*