Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Flunssan yleisimmät komplikaatiot: Milloin on syytä huolestua?

Kun flunssa iskee, useimmat meistä tietävät, että edessä on muutama päivä aivastelua, yskää ja kurkkukipua. Flunssan oireet ovat yleensä lieviä ja menevät ohi itsestään ilman suurempia ongelmia. Kuitenkin joissakin tapauksissa flunssa voi johtaa vakavampiin komplikaatioihin, jotka vaativat lääkärin hoitoa. LääkäriTaskussa tarjoaa tietoa siitä, mitkä ovat flunssan yleisimmät komplikaatiot ja milloin on aika ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Flunssan yleisimmät komplikaatiot ovat sinuiitti eli poskiontelotulehdus, korvatulehdukset ja keuhkoputkentulehdus. Nämä komplikaatiot voivat ilmetä flunssan jälkitauteina, kun virusinfektio on heikentänyt kehon vastustuskykyä ja antanut tilaisuuden bakteeri-infektioille. Sinuiitti aiheuttaa paineen tunnetta kasvoissa, päänsärkyä ja nenän tukkoisuutta. Korvatulehdukset voivat puolestaan aiheuttaa korvakipua, kuulon heikkenemistä ja joskus jopa nesteen vuotamista korvasta. Keuhkoputkentulehdus taas ilmenee usein pitkittyneenä yskänä, johon voi liittyä liman tuotantoa ja hengenahdistusta.

Tunnista vakavammat oireet

Vaikka suurin osa flunssan komplikaatioista on hoidettavissa, on tärkeää tunnistaa ne oireet, jotka voivat viitata vakavampaan sairauteen. Keuhkokuume on yksi tällainen komplikaatio, joka vaatii välitöntä lääkärin hoitoa. Keuhkokuumeen oireita ovat korkea kuume, voimakas rintakipu, hengitysvaikeudet ja ysköksen värimuutokset. Jos flunssan yhteydessä ilmenee näitä oireita, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen mahdollisimman pian.

Toinen huomionarvoinen komplikaatio on sydänlihastulehdus eli myokardiitti, joka voi seurata virustartuntaa. Myokardiitin oireita ovat muun muassa väsymys, hengenahdistus, sydämentykytykset ja rintakipu. Nämä oireet voivat ilmetä jopa viikkoja flunssan jälkeen, ja ne vaativat lääkärin arviota. LääkäriTaskussa suosittelee, että mikäli koet näitä oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon välittömästi.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Paras tapa välttää flunssan komplikaatiot on ennaltaehkäisy. Käsien pesu, flunssarokotukset ja terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa flunssan ja sen komplikaatioiden torjunnassa. Jos kuitenkin sairastut flunssaan, on tärkeää levätä ja noudattaa terveellistä ruokavaliota sekä juoda runsaasti nesteitä. LääkäriTaskussa neuvoo, että yksinkertaisilla kotikonsteilla, kuten höyryhengityksellä ja kipulääkkeillä, voi lievittää oireita ja edistää toipumista.

Jos flunssan oireet pahenevat tai kestävät yli kymmenen päivää, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. LääkäriTaskussa tarjoaa helpon ja nopean tavan saada yhteyden terveydenhuollon ammattilaisiin, jotta voit saada oikea-aikaista hoitoa ja neuvoja. Muista, että ajoissa aloitettu hoito voi estää vakavampien komplikaatioiden kehittymisen ja nopeuttaa toipumista.

Lisätietoa flunssan hoidosta ja komplikaatioiden ennaltaehkäisystä löydät LääkäriTaskussa verkkosivuilta. Ole tietoinen terveydestäsi ja pidä huolta itsestäsi flunssakauden aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

36,90 €*