Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Flunssan ja allergian ero: Miten tunnistaa kumpi on kyseessä?

Kuinka erottaa flunssa ja allergia toisistaan

Kevään saapuessa moni meistä alkaa kärsiä nenän vuotamisesta, aivastelusta ja silmien kutinasta. Mutta ovatko oireet merkki flunssasta vai allergiasta? Tunnistaminen voi olla haastavaa, sillä molemmat vaivat jakavat useita samankaltaisia oireita. Flunssan aiheuttaa virus, kun taas allergiat ovat immuunijärjestelmän reaktioita tietyille aineille, kuten siitepölylle. Flunssaan liittyy usein myös kuume ja lihaskivut, kun taas allergioissa nämä oireet puuttuvat tyypillisesti. LääkäriTaskussa tarjoaa tietoa ja tukea oireiden tunnistamiseen ja hoitoon.

Allergiassa oireet ilmenevät usein välittömästi altistumisen jälkeen ja voivat jatkua niin kauan kuin altistus kestää. Toisaalta flunssan oireet kehittyvät hitaammin ja kestävät tyypillisesti noin viikon. Allergiaoireita voi helpottaa välttämällä allergeeneja ja käyttämällä antihistamiineja tai muita allergialääkkeitä. Flunssan hoitoon taas suositellaan lepoa, nesteytystä ja tarvittaessa kuumetta alentavia lääkkeitä. Lisätietoa oireiden hoidosta löydät LääkäriTaskussa -sivustolta.

Ennaltaehkäisy ja hoito

Vaikka flunssaa ja allergioita ei voida aina täysin välttää, on olemassa keinoja, joilla voimme minimoida niiden vaikutuksia. Flunssan ehkäisyssä keskeistä on hyvä käsihygienia ja riittävä lepo. Allergioiden kohdalla ennaltaehkäisyyn kuuluu allergeenien tunnistaminen ja niiden välttäminen. Esimerkiksi siitepölyallergikot voivat seurata siitepölytiedotteita ja rajoittaa ulkona oloa pahimman siitepölyaikana. LääkäriTaskussa antaa vinkkejä, miten voit suojautua ja vähentää oireita.

Jos epäilet kärsiväsi allergiasta, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen diagnoosin ja oikean hoidon saamiseksi. Allergiatestit voivat selvittää, mille aineille olet allerginen, ja sen perusteella voidaan suunnitella tehokas hoitosuunnitelma. Flunssan kohdalla parasta hoitoa on usein lepo ja oireiden lievittäminen. LääkäriTaskussa tarjoaa myös ajanvarauspalvelun, jotta voit helposti konsultoida ammattilaista ja saada apua oireisiisi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

36,90 €*