Mikä aiheuttaa ihottumaa?

Yleiset syyt ihottuman taustalla

Ihottuma on yleinen iho-ongelma, joka voi johtua monista eri syistä. Yleisimpiä syitä ovat allergiat, ärsytys ja infektiot. Allerginen reaktio voi syntyä esimerkiksi kosmetiikasta, pesuaineista tai tietyistä elintarvikkeista. Ärsytysihottuma taas voi johtua ihon toistuvasta altistumisesta vedelle, saippualle tai muille kemikaaleille.

Infektiot, kuten bakteeri- tai sieni-infektiot, voivat myös aiheuttaa ihottumaa. Näissä tapauksissa ihottuma voi olla kutiava, punainen ja joskus jopa kivulias. On tärkeää tunnistaa ihottuman syy, jotta sitä voidaan hoitaa tehokkaasti.

Allergiat ja yliherkkyys

Allergiat ovat yksi yleisimmistä ihottuman aiheuttajista. Allerginen ihottuma voi ilmetä kosketusallergiana, jossa iho reagoi tiettyihin aineisiin, kuten nikkeliin, lateksiin tai hajusteisiin. Tällöin ihottuma ilmestyy yleensä alueille, jotka ovat olleet suorassa kosketuksessa allergeenin kanssa.

Yliherkkyysreaktiot voivat myös aiheuttaa ihottumaa. Esimerkiksi atooppinen ihottuma on krooninen ihosairaus, joka liittyy usein allergioihin ja astmaan. Atooppinen ihottuma ilmenee yleensä kuivana, kutiavana ja tulehtuneena ihona, ja se voi pahentua stressin, kylmän ilman tai tiettyjen ruokien vaikutuksesta.

Ärsytysihottuma

Ärsytysihottuma syntyy, kun iho altistuu toistuvasti ärsyttäville aineille. Tämä voi tapahtua esimerkiksi käsien pesun yhteydessä, jos käytetään voimakkaita saippuoita tai desinfiointiaineita. Myös tietyt työympäristöt, kuten rakennustyömaat tai keittiöt, voivat altistaa ihon ärsytykselle.

Ärsytysihottuma ilmenee usein punoituksena, kuivuutena ja halkeiluna. Se voi olla erityisen yleistä käsissä ja kasvoissa, jotka ovat alttiina ulkoisille tekijöille. Ihon suojaaminen ja kosteuttaminen ovat tärkeitä toimenpiteitä ärsytysihottuman ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.

Infektiot ja ihottuma

Bakteeri- ja sieni-infektiot voivat myös aiheuttaa ihottumaa. Bakteeri-infektiot, kuten impetigo, ilmenevät usein märkivinä rakkuloina ja punoituksena. Sieni-infektiot, kuten jalkasieni, aiheuttavat kutinaa, punoitusta ja hilseilyä.

Infektioiden aiheuttama ihottuma vaatii yleensä lääkehoitoa, kuten antibiootteja tai sienilääkkeitä. On tärkeää pitää iho puhtaana ja kuivana, jotta infektiot eivät pääse leviämään tai pahenemaan.

Hormonaaliset tekijät

Hormonaaliset muutokset voivat myös vaikuttaa ihon kuntoon ja aiheuttaa ihottumaa. Esimerkiksi murrosiässä ja raskauden aikana hormonitasot muuttuvat, mikä voi johtaa akneen tai muihin iho-ongelmiin. Akne on yleinen murrosiän vaiva, joka johtuu talirauhasten liiallisesta toiminnasta ja tukkeutumisesta.

Raskauden aikana hormonit voivat aiheuttaa ihon tummumista ja raskausarpia. Nämä muutokset ovat yleensä tilapäisiä ja häviävät synnytyksen jälkeen. On kuitenkin tärkeää huolehtia ihon hyvinvoinnista myös hormonaalisten muutosten aikana.

Elämäntavat ja ympäristötekijät

Elämäntavat ja ympäristötekijät voivat myös vaikuttaa ihon kuntoon ja aiheuttaa ihottumaa. Esimerkiksi stressi, huono ruokavalio ja vähäinen uni voivat heikentää ihon vastustuskykyä ja altistaa ihottumalle. Myös ilmastonmuutokset, kuten kylmä ilma tai korkea kosteus, voivat vaikuttaa ihon kuntoon.

On tärkeää huolehtia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jotta iho pysyy terveenä. Tämä tarkoittaa terveellistä ruokavaliota, riittävää unta ja stressinhallintaa. Lisäksi ihon suojaaminen ulkoisilta tekijöiltä, kuten auringolta ja saasteilta, on tärkeää ihottuman ehkäisemiseksi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ihottuman syyt voivat olla moninaisia ja vaihdella yksilöittäin. On tärkeää tunnistaa ihottuman aiheuttaja, jotta sitä voidaan hoitaa tehokkaasti. LääkäriTaskussa-palvelu tarjoaa asiantuntevaa apua ja neuvontaa ihottuman hoidossa. Ota yhteyttä, jos tarvitset lisätietoja tai apua ihottuman kanssa.

Milloin etälääkärille?

Etälääkärin vastaanotto sopii oikein hyvin yleisimpien oireiden ja vaivojen hoitoon ja se on perinteistä lääkärikäyntiä huomattavasti nopeampaa ja vaivattomampaa.

Huomaathan, että etävastaanotolla hoidettavaksi eivät sovellu akuutit hätätilanteet, äkilliset uudet neurologiset oireet, puristava rintakipu, hengenahdistus tai voimakasoireidet infektiot.

Lääkärin etävastaanotto on avoinna arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin klo 10-17. Asiakaspalvelumme vastaa viesteihin arkisin klo 9-17.
Keskustele lääkärin kanssa kasvotusten
Video
49,90 €
74,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta. Voit myös siirtyä ajanvaraukseen tästä.
Keskustele lääkärin kanssa kirjoittaen
Chat
36,90 €
44,90 € ilman Kela-korvausta
Katso aukiolot alta. Voit myös siirtyä ajanvaraukseen tästä.
Aukioloajat:
ma-pe klo 08:00-20:00
la-su klo 10:00-17:00
Asiakaspalvelu:
Vastaanotolle samantien

Vastaanotolle samantien

Miksi lähteä lääkäriin kun lääkäri voi tulla sinun luoksesi? Hoida vaivasi heti - keskustele suoraan ja turvallisesti lääkärin kanssa!

Aloita lääkärikäynti