Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Tyroksiini (T4-v)

S -T4-V – 2836

Tyroksiini eli kilpirauhashormoni on välttämätön elimistön aineenvaihdunnan säätelyssä. Tyroksiinin mittaamisella saadaan tietoa kilpirauhasen toiminnasta.

Lyhenne T4-V muodostuu: T = tyroksiinia, numero 4 kertoo, että ko. tyroksiinimolekyylissä on neljä jodimolekyyliä ja V = vapaa.
Vain pieni osa tyroksiinista on vapaana veressä, suurin osa sitoutuneena proteiineihin ja vain vapaa tyroksiini on vaikuttavaa ja tekee hormonin tehtäviä. Sen vuoksi verinäytteestä mitataan vapaata tyroksiinia.
Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) on yleisempää kuin liikatoiminta, jolloin T4-V määrä pienenee veressä, tyypillisiä oireita ovat mm paleleminen, painon nousu, ihon kuivuminen ja yleinen hidastuminen. Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan kilpirauhashormonilla eli tyroksiinilla.
Kilpirauhasen liikatoiminnassa (hypertyreoosi) T4-V määrä vastaavasti suurenee. Liikatoiminnan oireita ovat mm hikoilu, sydämen tykytys, laihtuminen, löysä vatsa ja ylikierroksilla käyminen.
T4-V-tutkimuksen lisäksi kilpirauhasen toiminnan tutkimiseen käytetään tyreotropiinin (TSH) mittausta, joka oreagoi nopeammin kilpirauhasen toimintahäiriöihin kuin T4-V.

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

29,80 €*

Sisältää seuraavat testit: