Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Magnesium (Mg)

S -Mg – 2303

Mg eli magnesium on tärkeä osanen lukemattomissa elimistön aineenvaihdunnan tapahtumissa.

Munuaiset säätelevät elimistön magnesiummäärää, ylimääräinen magnesiumia poistuu elimistöstä virtsan mukana. Magnesiumia saadaan lähes kaikista elintarvikkeista, erityisesti viljatuotteista, kasviksista (peruna, hedelmät, marjat), juomista (kahvi ja mineraalivesi) ja maitovalmisteista.
Terveellä ihmisellä ravinnosta johtuva magnesiumin puutostila (hypomagnesemia) on erittäin harvinainen. Puutostilat liittyvät suoliston imeytymishäiriön, esimerkiksi vaikea keliakia. Tyypillisesti magnesiumin puutoksen syynä liiallinen poistuminen elimistöstä virtsan mukana. Tällöin syynä on yleensä runsas nesteenpoistolääkkeiden käyttö, runsas ja pitkäkestoinen alkoholin käyttö tai huonossa tasapainossa oleva sokeritauti (diabetes). Myös pitkäaikaisessa ripulissa magnesiumin voi poistua isoja määriä elimistöstä.
Puutoksessa oireita ovat mm. väsymys, oksentelu, lihasnyintä, vapina ja jopa kouristelua. Pienentynyt veren magnesiumpitoisuus viittaa puutokseen, mutta puutoksen toteaminen ei ole aina helppoa, koska vaikka solujen sisällä on magnesiumin puutetta ei se aina näy verestä mitattavan magnesium pitoisuuden alentumisena. Yleensä magnesiumin puutokseen liittyy myös alhainen kaliumpitoisuus ja sen seurauksena kalsiumaineenvaihdunnan häiriöitä.
Hypermagnesemia (liikaa magnesiumia) on tuiki harvinainen. Terveellä ihmisellä ravinnosta tai magnesiumvalmisteista saatu magnesium ei kerry elimistöön, vaan se erittyy virtsan kautta pois.

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

29,80 €*

Sisältää seuraavat testit: