Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Kalsium (Ca)

S -Ca – 2013

Kalsium on elintärkeä monissa elimistön aineenvaihdunnan reaktioissa, mm. lihassolujen ja hermosolujen toiminnan säätelyssä.

Kalsium on yksi meidän veressä kulkevista välttämättömistä alkuaineista, ilman sitä moni meidän aineenvaihdunnan reaktioista ei olisi mahdollinen. Kalsiummäärät joita näissä reaktioissa tarvitaan on pienet, mutta jotta reaktiot voivat toimia ilman ongelmia, pitää veren kalsiumpitoisuus olla juuri sopiva. Meidän elimistö säätelee veren kalsiumpitoisuutta äärimmäisen tarkasti. Lähes kaikki (yli 99%) meidän elimistön kalsiumista on luustossa, jossa se on välttämätön osa luuston kovaa mineraalia.
Meidän elimistö saa kalsiumia ravinnosta, merkittävimpänä lähteenä on maitotuotteet.
D-vitamiini ja lisäkilpirauhashomoni (parathormoni, PTH) ovat välttämättömiä kalsiumin kannalta. Jotta kalsium imeytyy ravinnosta normaalisti, pitää elimistön D-vitamiinin saanti olla riittävää. Lisäkilpirauhashormini säätelee veren kalsiumin pitoisuutta.
Kohonnutta kalsiumpitoisuutta kutsutaan hyperkalsemiaksi, jonka yleisin syy on tilanne, jossa luusta siirtyy liikaa kalsiumia vereen (lisäkilpirauhashormonin liikatuotto). Toinen hyperkalsemian syy on luustoon levinnyt syöpä (taas kalsiumia siirtyy luusta vereen).
Lievästi suurentuneeseen kalsiumarvoon ei liity oireita, mutta lisäkilpirauhasen liikatuotto aiheuttaa luukatoa (osteoporoosi). Jos suurempiin kalsiumarvoihin liittyy erilaisia yleisoireita, mm väsymystä, ruokahaluttomuutta, erilaisia vatsavaivoja ja jopa sekavuutta. Lisäksi voi ilmaantua munuaiskiviä ja munuaisten häiriöitä.
Hypokalsemiassa veren kalsiumpitoisuus on alentunut. Tämä on harvinaisempi kuin liika tilanne. Tämän aiheuttaa lisäkilpirauhashormonin vajaus, lisäksi merkittävästi alentunut D-vitamiinin saanti, esim keliakian yhteydessä, voi aiheuttaa hypokalsemiaan. Lievänä kalsiumpitoisuuden alenema ei aiheuta oireita, mutta Ca-arvo laskee selvästi alkaa hermotoimintaan liittyviä oireita ilmaantumaan mm. raajojen puutumista ja pistelyä sekä lihaskramppeja. Vakavimmillaan voi myös ilmaantua sydämen rytmihäiriöitä.

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

29,80 €*

Sisältää seuraavat testit: