Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Glukoosi (Gluk)

fP -Gluk – 1468

Glukoosi eli verensokeri kertoo, mikä on veren sokeripitoisuus näytteenottohetkellä. Sen avulla tutkitaan, sairastaako joku sokeritautia (diabetes) ja sen vuoksi yleensä mitataan ns paastoarvo.

Glukoosi on elimistön polttoainetta, jota aivot, lihakset ja elimet tarvitsevat toimiakseen. Veren sokeripitoisuus vaikuttaa vireystilaan, nälän tunteeseen. Elimistön sokeriaineenvaihduntaa säätelee insuliinihormoni, jota haima erittää.
Sokeritaudissa (diabetes) verensokeripitoisuus on suurentunut (hyperglykemia). Esi-diabetes tilanteessa veren sokeripitoisuuden paastoarvo on lievästi suurentunut, ja tämä yleensä johtaa aikuistyypin diabeteksen puhkeamiseen lähivuosina, ellei muuta elämäntapoja. Suomessa arvioidaan olevan 100.000 ihmistä, joilla on toteamaton sokeritauti.
Liian alhainen veren glukoosipitoisuus (hypoglykemia) aiheuttaa oireita. Lievissä tapauksissa siihen liittyy heikotuksen tunnetta, hikoilua, näläntunnetta ja sydämen tykytystä. Mikäli verensokeripitoisuus pienenee merkittävästi, niin tulee keskushermosto-oireita, kuten näkö- ja puheen häiriöitä, kouristelua ja tajuttomuutta. Yleisin syy on liiallinen insuliiniannos insuliinihoidon yhteydessä. Joskus harvoin syynä jokin sairaus.

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

29,80 €*

Sisältää seuraavat testit: