Nyt etälääkärin vastaanotto -15% koodilla LAAKARI15

Alaniiniaminotransferaasi (ALAT)

S -ALAT – 1026

ALAT eli alaniiniaminotransferaasi entsyymi, joka toimii maksasolujen sisällä ja liittyy aminohappojen aineenvaihduntaan.

ALAT arvoa käytetään maksasoluvaurion tai -tulehduksen tutkimiseen.
Vaikka ALAT entsyymiä on erityisesti maksasoluissa, on sitä myös pienempiä määriä useissa muissakin kudostyypeissä, esimerkiksi lihas-, munuais-, keuhko- ja sydänsoluissa.
Yleisin syy tänä päivänä ALAT arvojen kohoamiseen lienee ylipaino, koska ylipaino voi johtaa maksan rasvoittumiseen. ALAT arvot normalisoituvat kun ihminen laihtuu ja maksan rasvoittuminen vähenee. Merkittävä ja pitkäkestoinen maksan rasvoittuminen voi vuosien kuluessa johtaa maksakirroosiin eli maksan kovettumiseen jossa maksakudosta on muuttunut sidekudokseksi (arpikudosta).
Yleensä ALAT arvo kasvaa myös runsaassa ja jatkuvassa alkoholin käytössä. Runsas, mutta lyhytaikainen alkoholin käyttö ei kuitenkaan ALAT arvoa nosta, vaan se vaatii pidemmän jatkuvan käytön. Alkoholiperäistä maksavauriota epäiltäessä tutkitaan usein myös GT eli glutamyylitransferaasi. Alkoholin pitkäaikainen ja runsas käyttö voi vaikuttaa myös muihin laboratoriotutkimusarvoihin, esim punasolujen keskitilavuuteen (MCV).
Akuutissa maksatulehduksessa (hepatiitti) ALAT entsyymin arvo nousee usein 10- jopa 40-kertaiseksi. Kroonisessa maksatulehduksessa (hepatiitti) ja maksakirroosissa ALAT arvo korreloi taudin aktiivisuudesta.
Maksasairauksissa ALAT arvot kasvavat jo hyvin varhaisessa vaiheessa, kauan ennen kuin maksasairauksiin liittyvä ihon ja silmien valkuaiset rupeavat muuttumaan keltaiseksi tai muita maksasairauksen oireita voidaan todeta.
Lisäksi ALAT entsyymin arvoa voi nostaa mm verenmyrkytys (sepsis), keuhkokudoksen kuolio (keuhkoinfarkti), sydämen tai munuaisten vajaatoiminta ja eräät lihassairaudet.

Lääkärin etävastaanotto

Lääkärikäynti vain

29,80 €*

Sisältää seuraavat testit: